Jan Mestdagh, De cultuur van het Belgisch radioamateurisme en de opkomende mainstreamcultuur in het interbellum, pp145, 2015-16.

Verklaring in verband met de consulteerbaarheid. De auteur en de promotor(en) geven de toelating deze studie als geheel voor consultatie beschikbaar te stellen voor persoonlijk gebruik. Elk ander gebruik valt onder de beperkingen van het auteursrecht, in het bijzonder met betrekking tot de verplichting de bron uitdrukkelijk te vermelden bij het aanhalen van gegevens uit deze studie. Het auteursrecht betreffende de gegevens vermeld in deze studie berust bij de promotor(en). Het auteursrecht beperkt zich tot de wijze waarop de auteur de problematiek van het onderwerp heeft benaderd en neergeschreven. De auteur respecteert daarbij het oorspronkelijke auteursrecht van de individueel geciteerde studies en eventueel bijhorende documentatie, zoals tabellen en figuren. De auteur en de promotor(en) zijn niet verantwoordelijk voor de behandelingen en eventuele doseringen die in deze studie geciteerd en beschreven zijn.

Masterproef voorgelegd aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte voor
het behalen van de graad van Master in de Geschiedenis.

Link naar: Scriptie Mestdagh

Hoewel een interessant werk, rijst bij mij de vraag waarom de auteur de periode vóór 1920 niet behandelde. Op pagina 6 stelt hij “dat radiocommunicatie meerdere deelnemers vereist: zowel één of meerdere zenders als één of meerdere ontvangers”. Net zoals vóór 1920.
Rond 1920 moest bijna alles nog zelf gebouwd worden, er waren ook nog bijna geen toestellen op de markt (de klos van Ruhmkorff) En die waren peperduur. En men zond en ontving ook nog met de Morse-code (buiten de concerten van Laken in 1914). En er werd ook nog uitgezonden met vonkenzenders. Maar er waren wel al honderden amateurs. Volgens minister Segers (marine, post en telegraaf) waren er in oktober 1913 alleen al in Brussel een duizendtal amateurs (Le Carillon, 25-26 oktober 1913 en Le XXème Siècle).
Met de studie hiervan, beter dan er drones bij te halen, had de auteur van deze scriptie een wetenschappelijk geheel kunnen maken.