Engelse kranten

Afkomstig uit het National Library of London

The Times

Vanuit Engeland krijgen we “The Times” (London, Great London, England”, ontstaan in 1785), een veel gelezen krant in het Engelse “Commonwealth”. Publicaties van “The Times” werden derhalve veel door kranten uit die landen overgenomen. Tijdens ons onderzoek stelden we dat ook vast.
In “The Times” van 30 maart 1914, p8, stond een kort stukje over de concerten van Laken die twee dagen vroeger plaatsvonden (we geven het artikel hieronder). In de Australische “The Brisbane Courier” van 5 juni 1914 lezen we dan het eerste deel van de drie paragrafen van “The Times”. We geven het ook hieronder. Op een andere pagina zullen we Australische artikels tonen die niet veel van elkaar verschilden en vermoedelijk overgenomen zijn van de Franse “Le Matin” (zie een vroegere pagina), vermoedelijk wel in afspraak. Overigens kan de tekst van “The Times” ook best een bewerking zijn van de tekst uit “Le Matin”. De inhoud van de drie paragrafen van de tekst is een goede vertaling van een gedeelte van de Franse tekst.

“The Times” van 30 maart 1914, p8.

De eerste paragraaf werd in de Australische “The Brisbane Courier” overgenomen op 5 juni (zie verder). In het artikel van deze laatste krant  verwijst men naar “The Times” van 3 april. Daarin is echter niets van terug te vinden, het moet 30 maart zijn. Men spreekt ook over gebeurtenissen van 31 maart. Het grote concert van Laken had plaats op 28 maart. Misschien was er nog wat te horen 3 dagen later?

De Australische “The Brisbane Courier” van 5 juni 1914 (hier juist boven). Dit artikel is identiek aan de eerste paragraaf van het  artikel van “The Times”.


Derby Daily Telegraph, 30 March 1914, p 4

Grantham Journal, 4 April 1914, p 1

De Engelsen zijn hier wel vol lof over de Belgen: “… It is considered that the possible extension of wireless telephony represents a future of almost unimaginable brightness.”

De 5 volgende kranten geven gelijkaardige artikels. We stellen ze in ’t kort voor.

Liverpool Echo, 30 March 1914, p 6

Belfast News-Letter, 30 March 1914, p 7

Sheffield Daily Telegraph, 30 March 1914, p 8

Belfast Weekly News, 02 April 1914, p 2

Arbroath Herald and Advertiser for the Montrose Burghs, 03 April 1914, p 3