Maxime Goris, Geschiedenis-student en nationaal praeses van het KVHV richtte in eigen naam een brief aan “Veto”: Congo was beter af in de Belgisch-koloniale tijd.
Commentaar Idesbald Goddeeris, professor Geschiedenis aan KU Leuven, 2018.

VETO

Een paar uittreksels:

De slechte omstandigheden in heel wat Afrikaanse landen zijn volgens Goris niet te wijten aan de aanwezigheid van kolonialen, maar aan de ‘incompetentie en corruptie’ van Afrikaanse leiders. ‘Tienduizenden Belgen hebben hun hele leven vol toewijding gewerkt om van Congo een moderne natie te maken’, luidt het”.

‘Kolonialisme is ook niet louter ‘beheer’, zoals de student in zijn definitie stelt. Het ging om veel meer. Het was een volledige transformatie van de maatschappij, onder meer op cultureel (religieus), demografisch, sociaal, politiek en economisch vlak. In zijn positieve verhaal rept hij met geen woord over racisme, uitbuiting of repressie’ […] ‘Je kan je terecht afvragen waarom het zo slecht gaat met Afrika’, luidt het. ‘Maar je kan niet bij voorbaat zeggen dat zwarten incompetent en corrupt zijn. Je moet ook stilstaan bij de rol van België, dat ook na 1960 maatregelen nam die de levensvatbaarheid van onafhankelijk Congo hebben gehypothekeerd
(dixit professor Goddeeris).

Zie ook de reacties van Seppe De Meulder en Onno Vandewalle